Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bahamy vyhlásily největší evakuaci v historii, bojí se hurikánu Irma

Hurikán
Hurikán
Foto: Facebook

Miami - Hurikán Irma se těsně přiblížil k Závětrným ostrovům, jejichž sever během několika hodina zasáhne. Bahamský premiér Hubert Minnis vyhlásil stav ohrožení a oznámil, že vláda nařídila povinnou evakuaci ostrovů v jižní části státu, která je největší v historii.

Minnis dodal, že živel představuje nesmírné nebezpečí pro ostrovy Mayaguana, Inagua, Crooked Island, Acklins, Long Cay a Ragged Island. Tamní obyvatelé budou během dneška letecky přepraveni do Nassau na ostrově New Providence.

Ti, kdo neopustí své domovy, budou dle guvernéra v obrovském nebezpečí. Upozornil, že bahamské záchranné složky možná nebudou schopny tyto lidi následně zachránit, až Irma ve čtvrtek vstoupí do oblasti.

Irma, která je nejsilnějším bouřkovým systém v oblasti Karibiku za dlouhá desetiletí, se ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek) přežene přes Portoriko. Americký prezident Donald Trump již na tomto nezačleněném území USA a také na Floridě a Amerických Panenských ostrovech vyhlásil stav ohrožení.

V 05:00 SELČ byla Irma zhruba 75 kilometrů východně od ostrovního státu Antigua a Barbuda. Živel doprovází vítr, který v nárazech dosahuje rychlosti 295 kilometrů v hodině.

Témata:  Bahamy Portoriko počasí hurikán

Aktuálně se děje

15. května 2024 14:58

EU vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah

Evropská unie ve středu vyzvala Izrael, aby okamžitě ukončil svou vojenskou operaci ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Varovala, že pokud tak neučiní, zkomplikuje to vztahy s Unií, uedla Evropská služba pro vnější činnost (ESVČ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy