Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský prezident oznámil konec vojenské mise ve Středoafrické republice

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž/Bangui - Francouzský prezident François Hollande ohlásil brzký konec vojenské mise Sangaris, která působí od prosince 2013 ve Středoafrické republice.

Ta byla tehdy pohroužena do krvavé občanské války. Misi zaměřenou na obnovu klidu a na rekonstrukci země označil prezident za úspěšnou, uvedla agentura AFP. Poslední francouzští vojáci zemi opustí v prosinci.

Hollande záměr oznámil v pátek, kdy podnikl návštěvu Středoafrické republiky. Sešel se tam s novým prezidentem Faustinem Archangem Touadérou, který byl zvolen v únoru.

V době nejhorší krize působilo ve Středoafrické republice více než 2500 francouzských vojáků, nyní jich je podle Elysejského paláce 650. Jejich počet se bude v příštích měsících dál postupně snižovat.

Témata:  François Hollande Francie Středoafrická republika

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy