Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na sudetoněmeckém sjezdu si připomněli výročí Karla IV. Rozdávala se vysoká ocenění

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Norimberk (Německo) - V Norimberku začal 67. sjezd sudetských Němců. Na úvod si účastníci připomněli 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV.

Letošní sudetoněmecký sjezd je přelomový: v neděli na něm totiž poprvé osobně vystoupí člen české vlády, a sice ministr kultury Daniel Herman. Bavorská zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová to označila za velkolepý milník.

"Karel IV., tento velký evropský panovník, představuje jako nikdo jiný propojení Norimberku a Prahy a to, že Bavorsko a Čechy patří dohromady. Dialog a intenzivní kontakty mezi lidmi z obou regionů byly tehdy samozřejmé a navázat na to je apel, který přichází při nynějším výročí narození Karla IV. O to víc mě těší, že letošní sudetoněmecký sjezd vejde do dějin jako velkolepý milník, protože v osobě ministra kultury Daniela Hermana bude na sudetoněmeckém sjezdu poprvé přítomen český ministr. Byl oficiálně vyslán českou vládou, a to je úžasné," řekla Müllerová.

Dobré vztahy mezi sudetskými Němci a Čechy podle ministryně pomáhají společnému soužití na česko-bavorské hranici. Müllerová uvedla, že z vlastní zkušenosti ví, že se mírové soužití a vzájemné setkávání stalo každodenní samozřejmostí.

Lichtenštejnský kníže Hans Adam II. převzal dnes v Norimberku nejvyšší sudetoněmecké ocenění, Evropskou cenu Karla IV. Podle předního představitele Sudetoněmeckého krajanského sdružení (SL) Bernda Posselta dovedl oceněný panovník svou zemi na cestu smíření s Českem, po níž chtějí kráčet i sudetští Němci.

"Česká republika dlouho Lichtenštejnsko mezinárodně neuznávala. A nyní jsou vzájemné vztahy na velmi dobré cestě. Vykročily stejným směrem, jakým se snažíme jít i my jako krajanské sdružení, tedy cestou porozumění, smíření a především zpracování společných kulturních a historických kořenů," uvedl Posselt při předávání ceny.

Posselt rovněž zdůraznil, že Hans Adam II. modernizoval Lichtenštejnsko a posílil jeho vztahy s ostatními evropskými státy. Nejvyšší představitel SL zároveň zdůraznil, že lichtenštejnský kníže i přes život na Rýně nikdy nezapomněl na české kořeny svého rodu a dodnes k jeho titulům patří i vévoda z Opavy a Krnova.

Témata:  Karel IV. sudetští Němci Německo

Aktuálně se děje

8:55

Summit EU: Lídři se shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany

Šéfové států a vlád členských zemí EU se ve čtvrtek večer, první den mimořádného summitu EU v Bruselu, shodli na potřebě poskytnout Ukrajině systémy protivzdušné obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy