Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Bosně byly odkryty další dva hroby muslimských oběti války z 90. let

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Sarajevo - Ve dvou hromadných hrobech v oblasti Korićanske stijene v pohoří Vlašić a v regionu Vlasenica byly objeveny ostatky dalších obětí války v Bosně z první poloviny devadesátých let.

V hrobě objeveném v srpnu v oblasti Korićanske stijene bylo od zahájení exhumací nalezeno 13 shluků kostí. V zásadě jde o nekompletní kostry. Identifikace zatím nebyla možná, proto byly ostatky odvezeny do střediska v Tuzle k analýze DNA. Oznámila to mluvčí bosenského Ústavu pro pohřešované osoby Lejla Čengičová.

Hrůzný nález se podle vyšetřovatelů týká masakru, který v srpnu 1992 spáchal zásahový oddíl policie z města Prijedoru na severozápadě Bosny v rámci etnické čistky prováděné v této oblasti bosenskosrbskými silami. Postříleno tam tehdy bylo na 200 Muslimů.

Při předchozích exhumacích provedených v Korićanských stijenách v letech 2003 až 2013 byly objeveny ostatky 117 obětí. Nyní se ještě hledá zbylých 98 obětí, uvedla Čengičová.

Druhý hromadný hrob byl nalezen v regionu Vlasenica kolem stejnojmenného města na východě Bosny. Jeho zkoumání začalo tento týden v úterý a dosud byly exhumovány kompletní kostry deseti osob. "Myslíme si, že jde o bosňácké oběti zabité v roce 1992," citovala agentura AFP Čengičovou, která přepokládá, že mrtvých na tomto místě bude víc.

Podle údajů sdružení válečných obětí bylo během válečného konfliktu zabito přibližně 2600 Muslimů z vlasenického regionu, včetně samotného města. Z nich 1600 přišlo o život na začátku války v roce 1992 a 1000 na jejím konci v roce 1995 během srebrenického masakru.

Témata:  válka v Jugoslávii Bosna a Hercegovina válka na Balkáně muslimové

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy