Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americký soud neuznal vinu bělošského policisty, který zastřelil černocha

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: nj.com

St. Louis - Soud v Missouri dnes neuznal vinu bělošského policisty, který v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tamější prokuraturu. Americká policie čelí dlouhodobé kritice kvůli kontroverzním zásahům svých bělošských příslušníků proti černochům.

Američtí vyšetřovatelé měli důkazy, že černoch byl v době incidentu neozbrojený. Šestatřicetiletý policista Jason Stockley čelil obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. U zabitého 24letého Anthonyho Lamara Smithe se sice našla zbraň, ale ta na osobě měly stopy DNA pouze po Stockleym. To ukazuje, že ji tam policista po incidentu sám nastrčil.

Prokurátorka Kimberly Gardnerová vyjádřila nad rozsudkem hluboké zklamání a přesvědčení, že předložila dostatečně pádné důkazy, že Stockley zabíjel záměrně. „Bohužel v tomto případě bylo soudcovou povinností vyhodnotit důkazy a vyvodit závěry. Tak náš systém funguje," řekla.

Úřady v St. Louis se obávají, že verdikt vyvolá rasově motivované napětí a nepokoje tak, jako v podobných případech v minulosti. Ve Fergusonu nedaleko St. Louis vyvolalo zastřelení neozbrojeného černocha Michaela Browna rozsáhlé násilné protesty.

Témata:  zabití černochů americkými policisty střelba v USA soudy policie USA

Aktuálně se děje

19. května 2024 15:19

Rusové po útoku ukrajinských dronů zastavili provoz ropné rafinerie

Rusové museli v neděli po masivním dronovém útoku pozastavit provoz ropné rafinérie ve Slavjansku v Krasnodarské oblasti na jihu země. Obě strany konfliktu v noci podnikly vzdušné údery proti nepříteli. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Benjamin Netanjahu

Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě, zní z Izraele

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.