Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát má navzdory ztrátám území na internetu pevnou pozici, varuje Europol

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Haag - V důsledku intenzivních bojů v Iráku a v Sýrii ztrácí teroristická skupina Islámský stát své pozice v terénu, ale i přesto si podle Evropského policejního úřadu (Europol) zachovává „pevný základ" věrných příznivců na internetu.

Zástupci úřadu se na dvoudenním pracovním jednání bezpečnostních sešli s odborníky z Bosny a Hercegoviny, České republiky, Estonska a Maďarska. Rozhovory se věnovaly zejména onlinovému obsahu od islamistických skupin.

IS podle Europolu používají malé platformy a onlinová fóra k šíření teroristické propagandy. Reagují tak na „systematická opatřeních", která přijímají poskytovatelé internetu proti nim na širších sociálních sítích.

Pokles intenzity „oficiální“ propagandy IS v posledních měsících kompenzuje větší aktivita příznivců této organizace na internetu. „To ukazuje, že Islámský stát si zachovává pevný základ věrných příznivců ve virtuálním internetovém prostředí," uvedl Europol.

Témata:  Islámský stát Europol terorismus

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy