Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norka žádá v Polsku o azyl. Bojí se, že jí Barnevernet odebere i druhou dceru

Barnevernet (norský úřad
Barnevernet (norský úřad "chránící" děti)
Foto: Reprofoto ČT

Varšava - Rodilá Norka Silja Garmová požádala o udělení azylu v Polsku, protože jí ve vlasti hrozí odebrání i druhé dcery. Ženě již úřady odebraly starší dceru Fröyu, a to prý na základě udání, že Garmová zneužívá léky proti bolesti a vede "chaotický způsob života".

Případ Silje Garmové a její dcery Eiry, kterým se zaobírá cizinecký úřad, bude podle katolického listu Nasz Dziennik představovat precedens. "Jak se ukazuje, do Polska utekla nejen ona. Zakrátko několik dalších osob požádá o naši ochranu před rozmary všemocné norské sociální služby Barnevernet (BV)," napsal deník.

Většina zásahů BV, který má chránit děti před zneužíváním, se týká chudých, nižších vrstev, ale Garmová "je vzdělaná, zámožná, dobře se vyzná v zákonech a norských reáliích, čili nemůže být ani řeči, že by byla sociálně nepřizpůsobivá", poznamenal deník.

Během druhého těhotenství BV celou dobu sledoval výsledky vyšetření Garmové, aby nalezl důkazy, že nadužívá léky. Nic se nepotvrdilo, ale to úředníky nepřesvědčilo. "Ani v Norsku, ani v Polsku žádný lékař nepotvrdil, že by byla pod vlivem léků proti bolesti, i když k tomu měla během delší hospitalizace příležitost," napsal Nasz Dziennik.

Osm případů, kdy v rodinách s dětmi zasahovala norská sociální služba Barnevernet, se za posledních 15 měsíců dostalo k Evropskému soudu pro lidská práva. Na soud ve Štrasburku se tento měsíc obrátila se stížností na Norsko také Češka Eva Michaláková.

Témata:  Norsko Barnevernet Polsko

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

VIDEO: Píseň slavící diktátora Kima se stala hitem TikToku. Skladba má nové, alarmující poselství

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.