Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generální tajemník OSN Guterres varoval před konflikty ve světě, vyzval k boji proti terorismu

OSN
OSN
Foto: Pixabay

New York - V New Yorku začíná všeobecná rozprava 72. zasedání Valného shromáždění OSN. Generální tajemník OSN António Guterres varoval před konflikty ve světě a odsoudil přitom jaderné testy Severní Koreje. Zkritizoval též postup barmské vlády vůči Rohingům. Vyzval k boji proti terorismu a ke společnému úsilí při řešení klimatických změn.

Guterres prohlásil, že obavy z použití jaderných zbraní jsou v současnosti nejsilnější od konce studené války, a to kvůli počínání Pchjongjangu. Vyzval proto všechny státy, aby dodržovaly rezoluce Rady bezpečnosti OSN, které uvalují na KLDR sankce kvůli jejímu zbrojnímu programu.

Rovněž kritizoval etnické konflikty ve světě. Zmínil se v té souvislosti o náboženských konfliktech na Blízkém východě, obšírně se ale zabýval zejména situací v Barmě. Apeloval na tamní vládu, aby ukončila vojenské operace vůči menšinovému etniku Rohingů.

Guterres také vyzval ke společnému postupu v boji proti globálnímu terorismu. Uvítal v této souvislosti vytvoření Protiteroristického úřadu OSN. Upozornil však, že pro potlačení terorismu nestačí vést proti extremistům ozbrojený konflikt, ale je třeba řešit i příčiny jejich radikalizace, jako jsou pocit nespravedlnosti, nezaměstnanost nebo chudoba.

Ve svém projevu generální tajemník OSN připomněl, že poslední desetiletí bylo nejteplejší v historii měření, a upozornil, že podle expertů může v důsledku klimatických změn přibývat extrémních projevů počasí, jakým byly například letošní hurikány, které zasáhly Karibik a jih USA.

V závěru své řeči se zabýval i problematikou migrace. Kvůli klimatické změně a pokračujícím konfliktům se podle něj nedá očekávat, že by migrantů ve světě ubylo. Vybídl proto mezinárodní společenství k silnějšímu angažmá proti příčinám migrace. "Migranti nejsou problém. Problém leží v konfliktech, pronásledování a beznadějné chudobě," řekl.

Témata:  OSN (Organizace spojených národů) Severní Korea uprchlíci António Guterres

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy