Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Macronova strana ve propadla ve francouzských volbách do Senátu

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - V dnešních volbách do zhruba poloviny francouzského Senátu uspěli konzervativci na úkor centristické strany Republika v pohybu prezidenta Emmanuela Macrona.

Ukázaly to podle agentury AFP předběžné výsledky hlasování. Socialisté, kteří jsou po jarních prezidentských volbách v rozkladu, si podle AFP vedli lépe, než se čekalo. Do Senátu se ve Francii volí nepřímo především prostřednictvím lokálních zastupitelů. Ti jsou ale většinou členy tradičních stran, neboť v době, kdy byli zvoleni, Republika v pohybu ještě neexistovala.

Ve hře bylo 171 křesel z 348. Konzervativní strana Republikáni, která měla dosud 142 senátorů, si po dnešku polepší. Republika v pohybu bude mít 20 až 30 zástupců a socialisté zhruba sedmdesát.

Ani bez většiny v Senátu nebude mít Macron, jehož obliba v poslední době poklesla, problém vládnout, ale mohl by mít potíže s prosazením ohlášených klíčových reforem. Horní komora může zbrzdit přijetí zákonů, ale konečné slovo náleží poslancům v Národním shromáždění.

Souhlas Senátu je ale nezbytný při změnách ústavy, které Macron plánuje uskutečnit v rámci reformy institucí do léta 2018. Šéf Elysejského paláce se ale už dal dříve slyšet, že pokud by parlament jeho reformy zablokoval, vypíše referendum.

Témata:  Francie Emmanuel Macron volby ve Francii 1

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy