Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfové populistických, protiimigračních a protiislámských stran se radují z výsledku AfD

Marine Le Penová
Marine Le Penová
Foto: marinelepen.fr

Paříž/Amsterodam/Vídeň - Předsedové krajních a populistických, protiimigračních a protiislámských stran z Francie, Nizozemska či Rakouska poblahopřáli k úspěchu v německých parlamentních volbách straně Alternativa pro Německo (AfD).

"Tleskám našim spojencům z AfD za jejich historický výsledek," uvedla na twitteru předsedkyně krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penová, která letos podlehla v prezidentském klání současné francouzské hlavě státu Emmanuelovi Macronovi. "Je to nový symbol probuzení evropských národů," dodala Le Penová.

"Gratuluji (spolupředsedkyni AfD) Frauke Petryové a AfD!" napsal na stejné sociální síti předseda nizozemské Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders, jehož uskupení se stalo v březnových volbách druhou nejsilnější stranou v zákonodárném sboru, i když zaostalo za očekáváními.

"AfD velkým vítězem na třetím místě! Srdečné gratulace z Vídně," napsal na svém facebooku předseda pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache. FPÖ by se v říjnových parlamentních volbách v Rakousku mohla stát podle průzkumů druhou nejsilnější stranou. "Touha po změně u našich sousedů je viditelná," napsal dál Strache.

Podle dosavadních odhadů Alternativa pro Německo získala v dnešních parlamentních volbách kolem 13 procent hlasů, a stala se tak po unii konzervativních stran CDU/CSU a sociální demokracii třetí nejsilnější stranou.

Témata:  Německo volby v Německu AfD Marine Le Pen Geert Wilders

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy