Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Kyrgyzstánu před prezidentskými volbami zadrželi opozičního poslance, prý chystal převrat

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Biškek - V Kyrgyzstánu se 15. října konají prezidentské volby a tajná služba GKNB zasahuje. Dnes zadržela opozičního poslance a obvinila ho, že plánoval nepokoje a násilný převrat. Informuje o tom Reuters.

Podle prohlášení GKNB se poslanec Kanatbek Isajev spikl se zločineckými skupinami a organizoval nepokoje, které se měly uskutečnit při a po prezidentských volbách. Isajev je příznivcem hlavního opozičního prezidentského kandidáta Omurbeka Babanova.

Současný vůdce Almazbek Atambajev se chystá odstoupit, neboť ústava mu brání, aby se ucházel o druhé funkční období v čele země se šesti miliony obyvatel. Za jeho šestileté vlády se Kyrgyzstán dostal do vlivu Ruska a na jeho území se mimo jiné nachází ruská vojenská základna.

Atambajevova Sociálně demokratická strana Kyrgyzstánu, která je v čele parlamentní koalice, podporuje prezidentova spojence, kterým je bývalý premiér Soornbaj Žeenbekov. Průzkum uskutečněný americkým Mezinárodním republikánským institutem v únoru a v březnu ukázal, že Babanov je nejdůvěryhodnějším politikem v Kyrgyzstánu.

Témata:  Kyrgyzstán volby

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy