Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude mít Rusko další základnu v Kyrgyzstánu? Moskva u jedná s Biškekem

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Biškek - Kyrgyzstán jedná s Ruskem o možné druhé ruské vojenské základně v zemi. Podle ruské tiskové agentury RIA Novosti to dnes řekl kyrgyzský premiér Sapar Isakov.

Ruští vojáci působí nyní na základně Kant nedaleko hlavního města Biškeku, kde je kolem 400 ruských vojáků zajišťujících provoz ruských letadel. Rusko lokalitu využívá od roku 2009, za pronájem nic neplatí.

Během své návštěvy v Moskvě minulý týden Isakov navrhl, že by se druhá ruská vojenská základna mohla nacházet v jižní části Kyrgyzstánu poblíž hranic s Tádžikistánem.

"Ani na jedné straně ale ještě nepadlo konečné rozhodnutí," uvedl Isakov podle agentury RIA Novosti. "Jednání o této záležitosti pokračují," dodal.

Nevelký hornatý stát byl ve své době jedinou zemí na světě, která na svém území povolila vojenské základny Ruska i USA. Základnu Manas, kterou USA využívaly od roku 2001, museli ale v roce 2014 američtí vojáci vyklidit, když Biškek smlouvu o pronájmu předčasně ukončil.

Témata:  Ruská armáda Rusko Kyrgyzstán

Aktuálně se děje

18. května 2024 9:06

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy