Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ztracený let MH370: Dozvíme se někdy pravdu o tom, co se stalo?

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, zdroj: Montague Smith
Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, zdroj: Montague Smith
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kuala Lumpur/Perth - Tři a půl roků po zmizení Boeingu 777 malajsijských aerolinek se případ oficiálně zavírá, oznámil Australský úřad pro dopravu a bezpečnost. Ve finálním hlášení vyšetřovatelé vyjadřují lítost nad tím, že ani po takové době nemají potuchy, co se s letem, posádkou a cestujícími skutečně stalo.

Již v lednu 2017 odvolaly vlády Číny, Malajsie a Austrálie pátrání po zmizelém letu, čímž zklamala nejen rodiny cestujících. Nové informace a studie však vycházely ještě měsíce potom. Vědci například zveřejnili satelitní snímky údajných trosek, či upřesnili místo pravděpodobného dopadu letadla s s 239 pasažéry na palubě.

"Nedokážeme s jistotou určit důvod havárie, pokud nenalezneme ztracené letadlo," stojí v prohlášení. Podle nich je nepochopitelné, aby se v dobách moderní letecké dopravy beze stopy vytratil celý boeing. "Každý den využívá komerční letadla k přepravě přes 10 milionů pasažérů, přesto se jeden z větších letů odklonil, a my po více jak třech letech stále nevíme, co se stalo," poznamenali vyšetřovatelé.

Zpráva zveřejněná v úterý obsahuje podrobné informace po pátrání, kterého se zúčastnilo velký počet lodí i potápěčů. Australský úřad pro dopravu a bezpečnost tím oficiálně uzavírá případ jako nevyřešený. Let MH370 se ztratil 8. března 2014 na cestě z Kuala Lumpur do Pekingu. Austrálie již dříve oznámila, že obnoví pátrání, pokud se objeví důvěryhodné důkazy o tom, kde by se mohl nacházet.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 Austrálie Malajsie Malaysia Airlines

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy