Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kraje navrhly další čtyři úseky dálnic bez poplatku

Dálnice D52
Dálnice D52
Foto: Lukáš Kňazovický, EuroZprávy.cz

Praha - K úsekům dálnic osvobozeným od poplatků by příští rok mohly vedle pěti navrhovaných ministerstvem dopravy přibýt ještě čtyři další, které přidaly kraje. Ty své požadavky zdůvodnily tím, že nechtějí, aby osobní automobily objížděly uvedené dálnice a zatěžovaly městský provoz hlukem, emisemi nebo rizikem dopravních nehod.

Ministerstvo chce o návrzích krajl rozhodnout do dvou týdnů. Jihočeský kraj navrhl opětovné vyjmutí úseku na dálnici D3 mezi exity 104 a 107 u Veselí nad Lužnicí. Karlovarský kraj požaduje doplnit osvobození od poplatků na D6 mezi Sokolovem a Karlovými Vary a dále úsek Sokolov - Cheb mezi exity 146 a 169. Zlínský kraj se pak obává o vyřazení obchvatu Otrokovic na D55 ze seznamu výjimek a žádá o potvrzení tohoto osvobození.

Od začátku letošního roku úřad zrušil povinnou jízdu s dálniční známkou na zhruba 100 kilometrech dálnic, o rok dříve pak poplatku zbavil dalších 45 kilometrů. Kamionové dopravy se ale výjimky udělené ministerstvem netýkají.

Nově vyjmuty z placení bude desetikilometrový úsek D6 mezi Novým Sedlem a Březovou a také tři kilometry dlouhý úsek D52 u Pohořelic.

Dálniční známku nebudou řidiči potřebovat ani v úseku D55 u Otrokovic, dále pak na dálnici D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem a rovněž na dálnici D46 u Hněvotína. Vyjmutí tohoto úseku motoristům umožní bezplatné použití obchvatu Olomouce po dálnici D35, uvedlo ministerstvo.

Témata:  dálnice kraje Ministerstvo dopravy České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy