Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské protiimigrační strany oslavují úspěch FPÖ v Rakousku, naopak Židé mají strach

rakousko
rakousko
Foto: Pixabay

Vídeň - Protiimigrační a protiislámské strany z Francie, Nizozemska či Itálie dnes blahopřály k úspěchu Svobodné straně Rakouska (FPÖ), která podle odhadů získala ve volbách zhruba 26 procent hlasů. Naopak obavy z posunu Rakouska doprava dnes vyjádřil lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn.

"Gratuluji FPÖ a H.C. Strachemu," napsal německy na twitteru předseda nizozemské protiimigrační Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders. "Islám není součástí Evropy," dodal v dalším tweetu, který doprovodil fotografiemi, na nichž je s předsedou FPÖ Strachem.

"Přátelům a spojencům" z FPÖ dnes na twitteru pogratulovala předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) Marine Le Penová. Výsledek rakouských voleb je podle ní znamením, že "evropské národy" se upínají ke své "svobodě a identitě".

"Mám radost, že Rakousko má teď silnou konzervativně-občanskou většinu," uvedla v reakci na výsledek předčasných voleb Frauke Petryová, bývalá předsedkyně protiimigrační a protiislámské strany Alternativa pro Německo (AfD). Podle italské protiimigrační strany Liga severu je výsledek rakouských voleb "pohlavkem Rakušanů vládě v Římě".

Obavy z posunu Rakouska doprava má Asselborn. Rakušané by podle něj neměli zapomínat, že dali Evropě velké muže, jakými byli například bývalý kancléř Bruno Kreisky či exprezident Heinz Fischer - oba někdejší sociální demokraté.

Za "znepokojivý" dnes v prohlášení označil volební výsledek v Rakousku Světový židovský kongres (WJC). Varoval před tím, aby se v Rakousku na vládě podílela FPÖ, "extremistická strana, která zvýhodňuje rasisty a antisemity" a šíří "nenávist vůči menšinám". "Současná FPÖ se pohybuje za přijatelnými demokratickými hranicemi", dodal WJC.

Témata:  Svobodná strana Rakouska Marine Le Pen Geert Wilders Rakousko

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy