Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nálet amerického dronu prý zabil vůdce pákistánské frakce Tálibánu

Dron U.S. AIR FORCE
Dron U.S. AIR FORCE
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

islámábád - Na následky zranění utrpěného při náletu amerického dronu dnes zemřel Omar Khálid Khorásání, vůdce pákistánské odnože Tálibánu. Tou je extremistická organizace Džamáate Ahrár.

"Náš vůdce Omar Khálid Khorásání byl zraněn při jednom z náletů amerických bezpilotních letadel. Zranění bylo vážné a dnes mu podlehl," sdělil agentuře Reuters mluvčí extremistů.

Khorásání naplánoval některé z nejvražednějších bombových útoků, které se odehrály během posledního roku v Pákistánu. Naposledy se skupina přihlásila k červnovému výbuchu ve městě Kvéta v jihozápadní provincii Balúčistán, kde přišlo o život 14 lidí.

Organizace Džamáate Ahrár se v minulosti hlásila k teroristické organizaci Islámský stát. Loni se přiznala k odpovědnosti za pumový atentát, při němž na Velikonoce v Láhauru ve veřejném parku zahynulo přes 70 osob - řada z nich byli křesťané.

Témata:  Pákistán Tálibán Drony

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.