Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět přistižen při lži? Tvrdí, že vlastní originál obrazu od Renoira. Galerie se ohradila

Donald J. Trump
Donald J. Trump
Foto: Facebook

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump tvrdí, že vlastní obraz Dvě sestry (na terase) francouzského impresionisty Pierra-Augusta Renoira. Chicagský Institut umění ale prohlašuje, že pravé dílo visí v tamní galerii již 80 let, uvedla BBC.

Mluvčí chicagské galerie Amanda Hicksová uvedla, že není pochyb o pravosti jejich obrazu. Dodala, že ho instituce získala darem v roce 1933 od Annie Coburnové, která ho zakoupila od obchodníka s uměním Paula Duranda-Rueala. Ten ho přitom koupil přímo od Renoira.

Novinář Tim O'Brien o pravosti obrazu diskutoval s Trumpem v roce 2005, když s ním cestoval jeho soukromým letounem. Na obraz, který tehdy visel v letadle, se realitního magnáta zeptal. "To je pravý Renoir," řekl mu prý Trump. Novinář mu na to odvětil, že to není pravda, neboť vyrůstal v Chicagu, takže ví, že ten obraz visí v tamní galerii. Podle O'Briena ale Trump trval na tom, že on má originál a že v Chicagu je kopie.

"Jsem si jistý, že lidem, kteří přijdou do jeho bytu, stále tvrdí, že to je originál," řekl O'Brien, který je autorem Trumpovy biografie TrumpNation: The Art of Being The Donald (Trumpův národ: Umění být Donaldem) z roku 2005.

O'Brien v něm Trumpa označoval za milionáře a ne miliardáře. Za to ho Trump zažaloval za pomluvu a chtěl odškodnění pět milionů dolarů. Soudy ale případ zastavily.

Témata:  Donald Trump USA umění

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.