Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BBC řeší české volby: Volby vyhrál populistický miliardář, výsledek SPD stojí za pozornost

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Londýn - Parlamentní volby v České republice vyhrál populistický miliardář Andrej Babiš a pozoruhodný úspěch zaznamenala krajně pravicová Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která chce v zemi zakázat islám. Tak hodnotí výsledky hlasování v Česku britská BBC.

"Jaké bude složení příští vlády, není ještě jasné," uvedla BBC s tím, že současný koaliční partner vítězného hnutí ANO sociálnědemokratická ČSSD ve volbách propadla.

Zatímco liberální a proevropské strany přišly ve velkém o podporu, nárůst preferencí si připsala krajní pravice, hodnotí BBC. "Přesvědčivý výsledek SPD stojí obzvláště za pozornost," poznamenal pražský korespondent BBC Rob Cameron s tím, že strana chce postavit mimo zákon islám.

BBC rovněž poznamenala, že Babiš, kterého provází skandály v podobě obvinění ze zpronevěry unijních fondů či minulosti v době komunistické éry, vedl předvolební kampaň proti klasickému politickému uspořádání a vystupoval jako euroskeptik.

Témata:  Andrej Babiš volby volby 2017 BBC

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy