Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člen krajně pravicových Říšských občanů dostal v Německu doživotí

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Norimberk - Člen krajně pravicového hnutí Říšští občané, který byl shledán vinným z vraždy policisty a z pokusu o zavraždění dvou dalších, dostal doživotní trest. Wolfgang P. (50) vstoupil do soudní síně s úsměvem na rtech a rozsudek si vyslechl bez pohnutí.

Muž loni v polovině října střílel na příslušníky speciálního zásahového komanda. To mělo pomoci zabavit v jeho domě tři desítky zbraní. Při střelbě jeden policista zemřel a dva utrpěli zranění.

Podle prokurátora Matthiase Helda Wolfgang P. útok na policisty dlouho plánoval. Vystřelil jedenáctkrát se zjevným úmyslem jich co nejvíc zabít nebo zranit. Naproti tomu obhájkyně Susanne Kollerová tvrzení obžaloby odmítla a zásah komanda kritizovala jako "diletantský" a zbytečný.

V souvislosti s tímto případem se německá policie na do té doby málo známé hnutí více zaměřila. Před dvěma týdny začal v jiném německém městě Halle proces s 42letým Adrianem Ursachem, který podle policie k hnutí Říšští občané rovněž patří. Je obžalovaný z pokusu o vraždu člena policejní zásahové jednotky, který loni v srpnu vstoupil na jeho pozemek jako doprovod soudních vykonavatelů.

Hnutí Říšští občané považuje nynější spolkovou republiku za nelegitimní stát a většinou se hlásí k někdejší Německé říši (1871-1945). Odmítají například platit daně a nerespektují rozhodnutí německých soudů. Cíle hnutí jsou podle německé kontrarozvědky protiústavní.

Témata:  extremismus neonacisté Německo soudy

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy