Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

BBC podala na Írán stížnost kvůli tlaku na redakci

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Londýn - Britská veřejnoprávní stanice BBC dnes u OSN podala stížnost na Írán, protože nechal zmrazit majetek asi 150 osob pracujících pro její vysílání v perštině.

Krok Íránu BBC označila za porušování lidských práv a vykořisťování. Íránská mise při OSN se zatím k situaci nevyjádřila. Informovala o tom agentura AP.

O kroku Teheránu informovala BBC letos v srpnu. Zmrazení majetku podle vedení stanice zaměstnancům brání kupovat nebo prodávat majetek i automobily. Rozhodnutí vydal soud, dotyční lidé čelí obvinění ze snahy narušit íránskou národní bezpečnost.

"Jde o bezprecedentní kolektivní potrestání novinářů, kteří jen dělají svou práci," uvedlo v prohlášení vedení BBC. "Toto není pouze kampaň namířená proti BBC, ale proti základním lidským právům," pokračovalo prohlášení.

Perské vysílání BBC je v Íránu zakázané, mnozí Íránci však poslouchají rozhlas či sledují kanál prostřednictvím satelitní televize. Zprávy BBC se každý týden dostávají až k 18 milionům Íránců, kteří prahnou po informacích ze světa, jež nejsou produktem íránské státní televize, uvedla britská stanice.

Témata:  BBC Írán

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy