Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Měl Sovětský svaz důvod zabít Kennedyho? Historici komentují odtajněné dokumenty

O událostech kolem atentátu informoval i dobový československý tisk, zde konkrétně Rudé Právo
O událostech kolem atentátu informoval i dobový československý tisk, zde konkrétně Rudé Právo
Foto: Reprofoto

Moskva - O nové dokumenty k vraždě prezidenta Johna Kennedyho jeví zájem i Rusko. Tamní komentátoři se zamýšlejí nad poměrně bohatou historií styků atentátníka Lee Harveyho Oswalda se sovětským prostředím.

Kennedyho vrah žil přes dva roky v Minsku a ze SSSR si do Spojených států přivezl manželku Marinu. Podle zveřejněných dokumentů před atentátem kontaktoval agenta sovětské rozvědky v Mexiku.

Sovětské kontakty Oswalda nejsou pro ruské historiky žádnou novinkou, uvedla rozhlasová stanice Echo Moskvy. Historik Alexej Kuzněcov dokonce připouští, že sovětské tajné služby měly mnoho příležitostí Oswalda zverbovat, i když hodnověrné důkazy chybějí.

Že by SSSR stál za Kennedyho vraždou ale Kuzněcov odmítá. "Sovětský svaz neměl absolutně žádný důvod zabít Kennedyho. Navzdory karibské krizi a vietnamské válce byly vztahy s Kennedym dobré," konstatoval historik.

I pro Alexandra Michajlova, bývalého generála ruské kontrarozvědky FSB, je tvrzení o spojitosti Kremlu s atentátem na Kennedyho absurdní. Michajlov tvrdí, že veškeré dokumenty vztahující se k Oswaldovi poslední šéf rozvědky KGB Vadim Bakatin předal Američanům. Dostali prý i informace o "opatřeních technického charakteru," tedy pravděpodobně o sledování a odposleších.

Kreml se dnes reakci na zveřejnění amerických archivních dokumentů vyhnul. "Ještě jsme je neprozkoumali, nemůžeme k nim nic říct," konstatoval prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov. "Raději se zabýváme budoucností a přítomností, i když se z minulosti učíme," dodal.

Témata:  John Fidgerald Kennedy historie Rusko Sovětský svaz

Aktuálně se děje

17. května 2024 18:27

EU uvalila sankce na Voice of Europe, posvítila si i na ruská média

Evropská unie sankcionovala čtyři mediální subjekty, které šíří ruskou propagandu. Kromě agentury RIA Novosti a deníku Izvestija a Rossijskaja Gazeta byly uvaleny sankce také na platformu Voice of Europe, kterou Česko už na konci března umístilo na národní sankční seznam. O sankcích informovala Rada EU. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy