Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát na Kennedyho: Trump chce zveřejnit i zbylé dokumenty

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Facebook

Washington - Americký prezident Donald Trump chce zveřejnit i zbylé dokumenty o vraždě jednoho ze svých předchůdců Johna F. Kennedyho v roce 1963. Národní archiv ve čtvrtek zpřístupnil 2800 z 3100 dosud utajovaných spisů.

Podle oficiálního závěru vyšetřovatelů atentát spáchal Lee Harvey Oswald. Dokumenty, které odtajněny nebyly, podle čtvrteční zprávy CIA mohou zahrnovat "informace o zájmech CIA, současných a bývalých zaměstnancích CIA, podrobnosti o metodách vyšetřování a informace o partnerstvích, která jsou nadále relevantní při ochraně státu".

Trump měl ve čtvrtek poradu s personálním šéfem Bílého domu Johnem Kellym, CIA a dalšími agenturami. "Po důkladné poradě s generálem Kellym, CIA a dalšími agenturami zveřejním VŠECHNY dokumenty o JFK vyjma jmen a adres lidí, které jsou v nich zmíněny a kteří jsou stále naživu," napsal Trump na twitteru.

Za důvod svého rozhodnutí označil snahu o transparentnost a to, aby učinil přítrž všem konspiračním teoriím. Datum, kdy by se měly dokumenty dostat na veřejnost, šéf Bílého domu neupřesnil.

Témata:  John Fidgerald Kennedy Donald Trump CIA

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy