Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

J. K. Rowlingová podporuje Donalda Trumpa. Co jí k tomu vede?

Harry Potter
Harry Potter
Foto: Warner Bros.

Washington – Slavná spisovatelka J. K. Rowlingová, autorka série knížek o Harry Potterovi, během slavnostního večera Pen Literary Awards Gala v americkém New Yorku vysvětlila, proč má prezidentský kandidát Donald Trump její podporu. Informoval o tom server The Daily Caller.

Rowlingová vysvětlila, že Trump pro ni reprezentuje svobodu slova. „Skoro všechno, co pak Trump řekne, je podle mě nepřijatelné. Považuji ho za útočného a bigotního člověka. Ale má mou plnou podporu v tom, aby přišel do mé země a byl útočný a bigotní tady," uvedla britská spisovatelka.

„Jeho svoboda slova chrání mou svobodu nazývat ho bigotním. Jeho svoboda chrání tu mou," vysvětlila.

„Pokud chcete oponentovi upřít jeho svobodu prostě jen kvůli tomu, že vás urazil, pak jste překročili určitou mez a dostali se na úroveň tyranů, kteří vězní, mučí a zabíjí s přesně tou stejnou omluvou," dodává Rowlingová.

Reaguje tak na petici, která požaduje, aby byl Donaldu Trumpovi zamezen přístup do Velké Británie. Ta naopak vznikla v reakci na návrh Donalda Trumpa zakázat muslimům vstup do Spojených států. Sama Rowlingová přitom v prosinci minulého roku na svém Twitteru uvedla, že Donald Trump je mnohem horší než Voldemort, hlavní záporná postava jejích knížek o Harry Potterovi.

Témata:  volby v USA J.K. Rowling Donald Trump Harry Potter

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy