Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muž, který se zapálil na protest proti polské vládě, zemřel

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Zemřel Polák (54), který se 19. října před Palácem kultury v centru Varšavy pokusil upálit na protest proti současné konzervativní vládě. Utrpěl popáleniny na 60 procentech těla a po deset dnů přežíval v kritickém stavu v nemocnici.

"Piotr S. zemřel v neděli odpoledne, deset dní poté, co se polil vysoce hořlavou látkou a zapálil na protest proti vládě konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS)," napsal list Gazeta Wyborcza s odvoláním na portál OKO.press.

Muž se v minulosti osm let léčil z depresí. V dopisech na rozloučenou podle syna žádal, aby jeho čin nebyl spojován s jeho nemocí.

"Lékaři varovali, že krize může vypuknout každou chvíli, ale už jsme začínali doufat," napsal server, který hovořil s příbuznými, ještě než Piotr zemřel. "Pro nás je to šokující. Táta je velmi klidný člověk. Nechápu tak násilný způsob, jaký zvolil," uvedla dcera. "Taky mě šokovala podoba protestu: jak moc musel být zoufalý, aby něco takového udělal?" dodala manželka. Pak přišla esemeska od Piotrova syna, že otec nežije.

O deset dní dříve Piotr S. postavil reproduktor před varšavským Palácem kultury, pustil písničku "Miluji svobodu", okolo rozházel letáky a do megafonu prohlašoval, že protestuje proti tomu, že vláda porušuje občanské svobody. Pak se polil hořlavinou a zapálil s výkřikem "Protestuji!". Kolemjdoucí muže uhasili a sanitka dopravila do nemocnice.

Svědkyně události, liberální radní varšavského zastupitelstva Paulina Piechnová Wienckiewiczová na twitteru zveřejnila fotografie letáků. Z nich je zřejmé, že muž protestoval proti "omezování občanských svobod vládou", proti "porušování zásad demokracie a ústavy" a proti likvidaci "ústavního soudu a nezávislé justice". Vyzýval přitom vládnoucí stranu PiS, aby jednala v rámci demokratického právního státu.

Na různých místech Varšavy, mimo jiné i před vilkou šéfa PiS Kaczyńského, se podle deníku Gazeta Wyborcza objevil - a zase byl smazán - úryvek z Piotrova letáku: "Já, obyčejný, šedivý člověk jako vy, vás všechny vyzývám - už déle nečekejte!"

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy