Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v New Yorku odsoudily Německo, Rusko i arabské státy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

New York/Berlín - Úterní teroristický útok v New Yorku shodně odsuzují představitelé zemí celého světa. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel uvedl, že Berlín stojí v boji proti terorismu plně na straně Spojených států.

"Jsem otřesen zákeřným útokem na Manhattanu. Takové násilí se nedá ničím ospravedlnit," uvedl šéf německé diplomacie. Obyvatelům New Yorku vzkázal, aby se útokem nenechali zastrašit. "Svobodný a otevřený životní styl Newyorčanů tento čin zničit nedokáže," vyjádřil své přesvědčení. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové Steffen Seibert na twitteru napsal, že Berlín stojí za New Yorkem a že Německo myslí na oběti a jejich rodiny.

Francouzský premiér Édouard Philippe poznamenal, že útok v New Yorku je připomínkou toho, že nebezpečí hrozí všude. "Způsoby (útoku) použité těmi, kdo nám chtějí ublížit, mohou být hrozivě účinné a hrozivě jednoduché," dodal s tím, že v boji proti terorismu je nezbytná pokora a houževnatost.

Rusko podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova považuje atentát s osmi mrtvými za nelidský.

Íránské ministerstvo zahraničí útoky odsoudilo a uvedlo, že jedinou cestou, jak vykořenit terorismus z toho světa, je společný, upřímný a transparentní postup všech zemí.

Uzbecký prezident Šavkat Mirzijojev poslal svému americkému protějšku Donaldu Trumpovi kondolenci, ve které vyjádřil lítost nad úterním útokem uzbeckého občana v New Yorku.

Argentinský prezident Mauricio Macri vyjádřil hlubokou lítost nad tím, že v New Yorku zahynula pětice Argentinců, kteří společně s dalšími přáteli přijeli do USA oslavit 30. výročí jejich studia. "V boji proti terorismu musíme být všichni jednotní," řekl Macri.

Témata:  Sigmar Gabriel terorismus Írán

Aktuálně se děje

30. května 2024 17:53

Pavel vyznamenal Stoltenberga. Generální tajemník dostal Řád TGM

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi. Ocenil ho především za desetileté působení v čele Severoatlantické aliance.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy