Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok v New Yorku může mít na svědomí Islámské hnutí Uzbekistánu

Uzbekistán
Uzbekistán
Foto: Pixabay

New York - Uzbecký přistěhovalec Sayfullo Saipov nechal v autě, kterým v New Yorku zabíjel, vzkaz. Bezpečnostní analytička Fran Townsendová upozornila, že v Saipovově rodné zemi působí Islámské hnutí Uzbekistánu, které v roce 2015 slíbilo věrnost Islámskému státu.

O tom, že Saipov nechal v autě vzkaz, informovala mnohá americká média s odvoláním na své zdroje. Nyní existenci zprávy potvrdil v rozhovoru se stanicí CBS guvernér státu New York Andrew Cuomo, podrobnosti ale neuvedl.

Svědci útoku vypověděli, že Saipov po nárazu svého vozu do autobusu vyběhl na ulici, kde v arabštině volal Bůh je veliký (Alláhu akbar). Tuto informaci ale úřady dosud nepotvrdily.

Saipov v USA podle všeho neměl žádné záznamy, které by ukazovaly na jeho možné radikální smýšlení. Také jeho přátelé tvrdí, že nezastával žádné vyhrocené postoje. Cuomo již v úterý řekl, že se zdá, že atentátník byl takzvaným osamělým vlkem, který jednal sám a který nebyl napojen na rozsáhlejší teroristické spiknutí.

Islámské hnutí Uzbekistánu v roce 2015 slíbilo věrnost Islámskému státu. Do té doby se hnutí hlásilo k radikální organizaci Al-Káida. Obě teroristické organizace shodně vyzývají své stoupence, aby páchali útoky s pomocí automobilů. Analytička Townsendová se domnívá, že vyšetřovatelé se v hledání motivu zaměří na to, zda se Saipov inspiroval uzbeckým hnutím, IS či jinou teroristickou organizací.

Saipovovo řádění zastavil policista, který útočníka postřelil do břicha. CBS identifikovala policistu jako Ryana Nashe, který v newyorském policejním sboru působí pět let. Média uvedla, že Nash byl následně v nemocnici ošetřen kvůli bolestem v uších, což očividně způsobil výstřel.

Témata:  útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu Uzbekistán Islámský stát

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy