Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranti nemají jídlo, vodu ani elektřinu. Přesto v táboře na Manus žijí dál

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Canberra - V australském detenčním táboře na ostrově Manus v Papui-Nové Guineji nadále zůstává přes 500 žadatelů o azyl. Zařízení přitom bylo už před týdenm oficiálně uzavřeno. Podle agentury Reuters dostali uprchlíci jídlo naposledy 29. října, od té doby se spoléhají na sporadickou pomoc místních lidí a dešťovou vodu.

Austrálie doposud posílala žadatele o azyl do táborů v ostrovních státech Nauru a Papua-Nová Guinea a za provozování táborů těmto zemím platila. Australská vláda prohlašuje, že tímto způsobem bojuje s převáděčstvím a nelegální migrací.

Soud Papuy-Nové Guineje nedávno rozhodl, že tábor je nelegální. Běženci mají být přemístěni do tří tranzitních center, do nich však odmítají jít, údajně z obav z útoků místních obyvatel. Uprchlíkům bylo nabídnuto natrvalo se usídlit v Papui-Nové Guineji, požádat o možnost žít v Kambodži, anebo o přemístění na Nauru, ale jen málo z nich tyto možnosti zvolilo, uvedli jejich právní zástupci.

Nejvyšší soud Papuy Nové-Guineje v úterý odmítl žádost uprchlíků, aby místní úřady obnovily dodávky vody, elektřiny a potravin do tohoto zařízení.

Místní policejní velitel Dominic Kakas sdělil, že po verdiktu opustilo detenční zařízení 38 žadatelů o azyl. To znamená, že z tábora, kde žilo 606 uprchlíků, odešlo od jeho oficiálního uzavření 31. října 54 běženců. Ostatní setrvávají.

Dle kurdského novináře Behrúze Búčáního z Íránu, který byl v táboře držen čtyři roky, má zdravotní problémy 90 běženců. "Trpí infekcemi, bolestmi břicha a průjmy způsobenými špinavou vodou," prohlásil Búčání. Mezi běženci jsou převážně příslušníci muslimského etnika Rohingů.

Témata:  uprchlíci Papua Nová Guinea Austrálie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy