Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovinci si dnes zvolí nového prezidenta, "král Instagramu" má velké šance

Borut Pahor, nový slovinský prezident
Borut Pahor, nový slovinský prezident
Foto: borutpahor.si

Lublaň - Slovinci si dnes zvolí příští hlavu státu. Vybírají mezi stávajícím prezidentem Borutem Pahorem a nynějším starostou města Kamniku Marjanem Šarecem. Oba kandidáty vynesly do rozhodujícího druhého kola výsledky prvního kola voleb z 22. října.

Favoritem voleb je Pahor, jemuž jeho český protějšek Miloš Zeman 28. října udělil Řád bílého lva. V prvním kole získal zhruba 47 procent hlasů, zatímco bývalý herec a satirik Šarec obdržel 25 procent hlasů.

Průzkumy zveřejněné v pátek Pahorovi přisuzovaly zisk 52 až 56,3 procenta hlasů, ale podle analytiků je výsledek nejistý. "Průzkumy ukazují, že rozdíl v podpoře Pahora a Šarece se zmenšuje, a proto bych si netroufal předvídat, kdo vyhraje," řekla Meta Rogličová, politická analytička deníku Dnevnik. Poměrně silná podpora Šarecovi podle ní ukazuje, že mnoho voličů doufá v pozitivní změny, které by přinesla nová politická osobnost.

Pahor (54) byl premiérem v letech 2008 až 2012, tedy v době, kdy Slovinsko postihla nejhorší finanční krize v jeho historii. Pahor, bývalý model, je však znám také jako "král Instagramu" díky častému zveřejňování fotografií, které ho zachycují při výkonu funkce, ale také při nejrůznějších sportovních činnostech. Šarec (39) tvrdí, že je nutná změna politiky, pokud se má dál zlepšovat ekonomická situace a životy Slovinců.

Výrazným rysem voleb byla v prvním kole vedle poměrně velkého počtu - devíti - kandidátů velmi nízká účast voličů. K hlasovacím urnám jich přišlo pouhých 43,57 procenta.

Témata:  Slovinsko Borut Pahor volby

Aktuálně se děje

18. května 2024 21:39

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Írán

Írán se po smrti prezidenta chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.