Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Slovinsko finišují volby, zatím vede Pahor

Borut Pahor, slovinský prezident
Borut Pahor, slovinský prezident
Foto: borutpahor.si

Lublaň - Ve druhém kole slovinských prezidentských voleb těsně vede současná hlava státu Borut Pahor s 53 procenty hlasů. Jeho protikandidátem je Marjan Šarec, starosta města Kamniku.

Volební komise krátce po uzavření volebních místností oznámila, že po sečtení více než pěti procent hlasů vede Pahor. Průzkumy zveřejněné v pátek Pahorovi přisuzovaly vítězství, ale podle analytiků je výsledek nejistý.

Pahor, jemuž jeho český protějšek Miloš Zeman 28. října udělil Řád bílého lva za zvlášť vynikající zásluhy ve prospěch České republiky, získal v prvním kole před třemi týdny zhruba 47 procent hlasů, zatímco bývalý herec a satirik Šarec dokázal oslovit 25 procent voličů.

Role prezidenta je ve Slovinsku převážně ceremoniální. Je vrchním velitelem ozbrojených sil a jmenuje některé významné státní funkcionáře, včetně guvernéra centrální banky.

Témata:  Slovinsko Borut Pahor EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. května 2024 20:08

Střely ATACMS opět v akci a ničivý úder: Ukrajinský útok zničil stíhačky a palivová zařízení

Ukrajinský útok na ruskou leteckou základnu Belbek na okupovaném Krymském poloostrově tento týden zničil tři ruská letadla a palivové zařízení v blízkosti hlavní přistávací dráhy.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy