Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právníci z Katalánska si stěžují u soudu na rozpuštění parlamentu

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Dvě sdružení katalánských právníků podala ke španělskému nejvyššímu soudu stížnost kvůli omezení autonomie Katalánska. Premiér Mariano Rajoy prý porušil základní právo na účast občanů na veřejném životě prostřednictvím jejich parlamentních zástupců. To zaručuje článek 23.1. španělské ústavy.

Rajoy vyhlásil rozpuštění katalánského parlamentu, odvolání tamní vlády a vypsání předčasných regionálních voleb 28. října poté, co k tomu dostal souhlas horní komory španělského parlamentu. Učinil tak na základě ústavního článku 155 poté, co katalánský parlament schválil rezoluci o nezávislosti Katalánska. Článek 155 umožňuje omezení autonomie v případě, že je porušována ústava.

Katalánští právníci ze sdružení Collectiu Praga a z asociace Drets (Práva) a několik katalánských poslanců tvrdí, že rozpuštění regionálního parlamentu této autonomní oblasti Madridem odporuje ústavě a porušuje základní práva.

Ve stížnosti si přes tři desítky odvolaných katalánských poslanců také stěžují, že byl porušen i článek 23.2. španělské ústavy, podle něhož mají poslanci právo na nerušený výkon veřejné funkce.

Sdružení Collectiu Praga si svůj název zvolilo podle českého města Praha. V ustanovující deklaraci to vysvětluje mimo jiné tím, že Praha je hlavním městem České republiky, která vznikla mírovým a dohodnutým rozdělením Československa.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy