Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie v Bulharsku rozprášila gang pašeráků migrantů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Sofia - Zločineckou organizaci pašující migranty do západní Evropy zlikvidovaly bulharské úřady. Migranti museli pašerákům za tento převoz platit mezi 4000 až 6000 eur (102.000 až 154.000 korun).

Šest členů tohoto gangu policie zatkla v úterý při zásazích v Sofii a v dalších dvou městech ležících na Dunaji, Vidinu a Lomu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na tamní prokuraturu.

V případu je obviněno celkem osm lidí, včetně dvou Pákistánců. Podle prohlášení vydaného prokuraturou, jsou podezřelí z toho, že ilegálně přepravovali migranty, hlavně Pákistánce, Afghánce a Iráčany, z Turecka do Rumunska a poté do Maďarska a Rakouska.

Po uzavření takzvané balkánské trasy - vedoucí přes Řecko, Makedonii, Srbsko a Chorvatsko - loni na jaře začali migranti směřující do bohatších zemí EU pronikat více přes Bulharsko. Letos však Bulhaři na hranici s Tureckem dokončili plot s ostnatým drátem, který brání přechodům migrantů. Na začátku loňského roku schválil parlament nasazení vojáků k ochraně hranice.

Témata:  uprchlíci Bulharsko pašeráctví

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy