Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

O osudu Katalánska jednal španělský premiér s belgickým protějškem

Mariano Rajoy
Mariano Rajoy
Foto: news.com

Göteborg (Švédsko) - Španělský premiér Mariano Rajoy a jeho belgický protějšek Charles Michel spolu dnes na okraj summitu Evropské unie ve švédském Göteborgu krátce hovořili o vývoji kolem Katalánska.

Mezi Madridem a Bruselem nyní panuje napětí kvůli pětici členů sesazené katalánské separatistické vlády, kteří jsou ve Španělsku stíháni a v současnosti se nacházejí v Belgii.

Michel po jednání zopakoval, že rozhodnutí o vydání Katalánců do Španělska je záležitostí belgické justice. Bruselský soud začíná o extradici rozhodovat dnes odpoledne.

Členové bývalé katalánské vlády, včetně expremiéra Carlese Puigdemonta, jsou ve Španělsku obviněni ze vzpoury kvůli svým snahám o nezávislost Katalánska. Na verdikt o vydání má belgický soudce lhůtu deseti dnů. Očekává se, že žádosti španělského soudu vyhoví.

Do Španělska se ale katalánští politici zřejmě nevrátí dříve než v lednu, neboť jejich advokáti už dali najevo, že se proti vydání v Bruselu odvolají.

Témata:  Španělsko Katalánsko Belgie Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy