Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda vyhnala radikály IS z Búkamálu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Dajr az-Zaur (Sýrie) - Syrská armáda se svými spojenci dnes znovu vyhnala islamistické radikály z Búkamálu.

Šlo o poslední město kontrolované Islámským státem. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný armádní zdroj.

"Syrská armáda a pomocné a spojenecké síly dostaly pod kontrolu město Búkamál a nyní ho čistí od min a výbušnin nastražených IS," řekl tento zdroj.

Syrská armáda oznámila, že Búkamál osvobodila už minulý týden, krátce nato se však radikálům podařilo město na hranici s Irákem dobýt zpět. Búkamál se nachází v provinci Dajr az-Zaur, která je bohatá na ropu. Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) čtvrtinu ropných polí v oblasti stále kontrolují radikálové.

Témata:  Sýrie Armáda Sýrie Islámský stát

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.