Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Argentinská ponorka je nezvěstná už týden, pátrání zatím žádné výsledky nepřineslo

Argentinská vlajka
Argentinská vlajka
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Od zmizení argentinské ponorky se 44 lidmi na palubě v jižním Atlantiku dnes uplynul týden a pátrání týmů z více než desítky zemí je stále neúspěšné.

Šance na přežití posádky jsou už velmi malé, neboť podle expertů kyslík v této ponorce vydrží od posledního vynoření maximálně na deset dní.

Experti, které dnes citoval argentinský deník Clarín, se diví také tomu, že posádka nejspíš nevyužila žádné z několika opatření, která mají pomoci najít ponorku v případě nouze.

Podle pravidel argentinského námořnictva má v případě ztráty kontaktu se základnou ponorka vyplout na hladinu a tam zůstat. Mluvčí námořnictva Enrique Balbi se domnívá, že posádka tak možná neučinila proto, že chtěla plavidlo chránit před špatným počasím. V době zmizení totiž byly na moři až šestimetrové vlny a vítr dosahoval rychlosti zhruba 75 kilometrů v hodině.

Argentinská ponorka při posledním kontaktu hlásila technickou poruchu, zřejmě problém s bateriemi. V případě, že ztratila možnost komunikace přes rádiový signál, může dát o své poloze vědět jinak. Například vystřelit nad hladinu zařízení, které zanechá na moři asi kilometrovou zelenou skvrnu.

Témata:  Argentina ponorky

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy