Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vznikne v Německu velká koalice? SPD změnila názor, je připravena jednat

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá sociální demokracie (SPD) je připravena jednat o řešení vládní krize, uvedla strana v noci na dnešek po mnohahodinových diskuzích. Pokračování velké koalice s CDU/CSU tak již není zcela vyloučeno. Kancléřka Angela Merkelová by ale v takovém případě musela přistoupit na mnoho ústupků.

"SPD je pevně přesvědčena, že je potřeba mluvit. SPD se nebude bránit rozhovorům," uvedl generální tajemník strany Hubertus Heil. "SPD se nemůže chovat jako umíněné dítě," podotkl zase sociálnědemokratický ministr spravedlnosti Heiko Maas. Strana na večerním a nočním jednání vyhodnocovala schůzku svého šéfa Martina Schulze s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Právě hlava státu, na jejíž další kroky chce nyní SPD vyčkat, se jasně postavila proti předčasným volbám, které se po krachu rozhovorů o vládě mezi CDU/CSU, FDP a Zelenými zdály velmi pravděpodobné.

Zatímco ještě v pondělí Schulz prohlásil, že sociální demokraté nejsou k dispozici pro vstup do velké koalice, už ve středu hovořil o tom, že si strana je zcela vědoma své zodpovědnosti v momentálně těžké situaci.

Pokud by nakonec skutečně došlo na rozhovory s CDU/CSU o vládě, bude SPD podle pozorovatelů chtít široké programové ústupky. Pokračování velké koalice si zatím sociální demokraté nepřáli z obavy, že by vedla k jejich dalšímu oslabování, a naopak posilování okrajových stran jako je protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). Změnu odmítavého postoje, který strana zaujala hned v den voleb po svém nejhorším výsledku v dějinách spolkové republiky, by ale předtím podle místopředsedy SPD Ralfa Stegnera museli schválit straníci.

Pokračování velké koalice mají nyní za pravděpodobné Zelení, případnou menšinovou vládu CDU/CSU a své strany považují stejně jako Merkelová za těžko představitelnou. Ve spolkové republice ještě nikdy na celostátní úrovni menšinová vláda nevznikla.

Vedle nové vlády se v příštích týdnech budou řešit i personální otázky. Týká se to především CSU, kde by o budoucnosti oslabeného šéfa strany a bavorského premiéra Horsta Seehofera mělo být rozhodnuto začátkem prosince, a sociálních demokratů, kde nemá Schulz právě nejsilnější postavení.

Témata:  Německo Konzervativní unie CDU/CSU Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) Martin Schulz

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy