Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mugabeho ministr financí čelí obvinění z korupce

Korupce
Korupce
Foto: Reprofoto YouTube

Harare - Bývalý zimbabwský ministr financí Ignatius Chombo se dnes na veřejnosti objevil poprvé od 15. listopadu. Je obžalován z korupce staré přes deset let. U soudu popsal své věznění armádou.

15. listopadu armáda obsadila vládní budovy a zadržela prezidenta Roberta Mugabeho, který o týden později rezignoval.

Chombo patřil k takzvané skupině G-40 uvnitř vládnoucí strany ZANU-PF, jejíž členové se stali cílem armádní "Operace obnova poselství" a následně byli ze strany vyloučeni. Řadí se k nim zejména bývalá první dáma Grace Mugabeová, dále například viceprezident Phelekezela Mphoko či bývalý šéf mládežnické organizace ZANU-PF Kudzanai Chipanga.

Soudu dnes bývalý ministr financí řekl, že poté, co do jeho domu vtrhli 15. listopadu vojáci, strávil devět dní v armádní vazbě s páskou přes oči. Jeho právník v pátek uvedl, že jej věznitelé bili, policie to ale popírá.

U soudu neprojevoval Chombo žádné emoce a nenesl stopy jakýchkoli zranění. O údajných fyzických útocích nehovořil, popsal však chvíle, kdy jej vojáci doma zadrželi. "Zatímco jsme stáli v místnosti, dovnitř vtrhlo pět nebo šest osob s maskami na tvářích a všichni měli zbraně. Mířili na nás," řekl.

Státní zástupce vznesl proti Chombovi obvinění z korupce o třech bodech, včetně pokusu o okradení Zimbabwské centrální banky v roce 2004, kdy působil jako ministr pro místní samosprávu. Soud jej pak poslal do vazby do pondělí, kdy se rozhodne o jeho žádosti o propuštění na kauci.

Někteří ze stoupenců nového prezidenta Emmersona Mnangagwy volají po stíhání členů skupiny G-40, Mnangagwa po svém návratu do vlasti ve čtvrtek naopak žádal obyvatele, aby se nepouštěli do odvety.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe korupce

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy