Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Část Nepálu šla k volbám, země by měla přejít k federálnímu uspořádání

Nepál
Nepál
Foto: Dave Hart

Káthmándú - Nepál by měl přejít k federálnímu uspořádání zakotvenému v ústavě z roku 2015. Dnes poprvé za téměř 20 let lidé hlasovali v parlamentních volbách, volili také zástupce sedmi místních shromáždění.

Výsledek voleb však bude znám nejdříve za dva týdny, neboť dnes se rozhodovali pouze voliči v severní části Nepálu. Jih půjde k urnám 7. prosince.

V první fázi voleb hlasovaly přes dva miliony voličů, což představuje účast kolem 65 procent. Mnozí prý museli k volebním místnostem vážit několikahodinovou cestu, jinde voliči vzdorovali sněhu a teplotám po bodem mrazu. V součtu obou kol vybírá 15,4 milionu oprávněných nepálských voličů poslance do 275členné dolní komory federálního parlamentu a zástupce sedmi shromáždění nových států federace.

"Je to pro nás historický den. Vytvoření států bude udávat podobu demokratického procesu, který by měl konečně přinést naší zemi stabilitu a rozvoj," řekl agentuře AP podnikatel Súrja Lal Šréštha. Parlamentní volby se v tomto chudém horském státě konají poprvé od roku 1999. Půdu pro ně připravila ústava z roku 2015, která zakotvila přesun některých pravomocí z rukou centrální vlády zastupitelstvím sedmi nově vytvořených států.

"Centrální vláda se konečně stěhuje do našeho regionu. Teď s regionálními shromážděními budeme mít blíž k vládě," uvedl učitel Svasthani Thapa. Před volební místností v Čatauře asi 80 kilometrů na východ od Káthmándú čekal už před otevřením v sedm hodin ráno (2:15 SEČ). Jeho domov byl jednou z oblastí nejvážněji postižených ničivým zemětřesením z roku 2015 a místní si stěžovali, že centrální vláda na jejich problémy neodpověděla adekvátně. V oblasti na úpatí Himaláje jsou ještě dnes mnohé domy zničené.

V Nepálu se za posledních 11 let vystřídalo deset různých předsedů vlád poté, co země v letech 1996 až 2006 zažila krvavé maoistické povstání, které vedlo k pádu monarchie a stálo životy na 17.000 obyvatel.

Od voleb se očekává těsný souboj mezi centristickou Nepálskou kongresovou stranou (NCP) úřadujícího premiéra Šér Bahádura Deuby a levicovou koalicí bývalých maoistických povstalců a opoziční Komunistické strany Nepálu (UML).

Témata:  Nepál Himaláje

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy