Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přítel Mugabeho promluvil: Prezident už před rezignací věděl, že je konec

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Dnes již bývalý prezident Zimbabwe Robert Mugabe už dva dny před rezignací věděl, že jeho čas v politice je u konce. V rozhovoru to dnes agentuře AP řekl kněz Fidelis Mukonori, který zprostředkovával vyjednávání během armádního převratu.

Exprezident přitom ještě 19. listopadu zaskočil Zimbabwe, když v televizním projevu po čtyřech dnech v domácím vězení pod dohledem armády odmítl rezignovat a prohlásil, že zemi povede do nejbližšího sjezdu své strany ZANU-PF.

Postoj prý změnil, když se jeho odvolaný viceprezident a pozdější nástupce Emmerson Mnangagwa odmítl vrátit z exilu a svého vůdce ze zimbabwského boje o nezávislost vyzval k odchodu.

"Když dokončil svůj podpis, jeho tvář se rozzářila, žádné slzy, pokud někde v tu chvíli neplakali andělé," řekl jezuitský kněz a blízký Mugabeho přítel Mukonori o klíčovém okamžiku historie tohoto jihoafrického státu. Mugabeho prý také zlomilo, když viděl mnohatisícový dav požadující jeho rezignaci, který se sešel v Harare ve stejných místech, kde se v roce 1980 stal prvním premiérem nezávislého Zimbabwe.

Po 37 letech v pozici lídra Zimbabwe se Mugabeho pád odehrál velmi rychle. Ještě 6. listopadu kvůli "známkám neloajality" odvolal Mnangagwu z pozice prvního viceprezidenta, čímž se výrazně uvolnila cesta k moci první dámě Grace Mugabeové. Rozhodnutí ale mobilizovalo Mnangagwovy spojence ve vedení armády, která 15. listopadu obsadila vládní budovy a zadržela vlivné Mugabeho stoupence a nastartovala tak střídání prezidentů.

Mugabe, po jehož éře se Zimbabwe nachází v katastrofální ekonomické situaci, nakonec výměnou za uvolnění prezidentského úřadu dostal od představitelů ZANU-PF záruku, že on ani jeho žena nebudou trestně stíháni. Exprezident tak může v poklidu dožít ve vlasti. "Kam jinam by šel?" zasmál se na otázku, zda Mugabe zůstane v Zimbabwe, Mukonori.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy