Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový státní svátek v Zimbabwe oslavuje Mugabeho narozeniny

Zimbabwe
Zimbabwe
Foto: Pixabay

Harare - Narozeniny odstoupivšího zimbabwského prezidenta Roberta Mugabeho budou napříště v zemi státním svátkem. Pro opatření údajně intenzivně lobbovalo mládežnické křídlo vládnoucí strany ZANU-PF.

Vláda prohlásila 21. únor za Národní den mládeže Roberta Gabriela Mugabeho, napsal dnes zimbabwský státní deník The Herald. Podle zpravodajské stanice BBC vláda o novém svátku uvažovala už od srpna. Rozhodnutí bylo nakonec oznámeno ve vládním věstníku v pátek, tedy v den, kdy po 37leté vládě Mugabeho nastoupil do prezidentského úřadu Emmerson Mnangagwa.

"Situace v naší se vrátila k normálu," oznámily necelé dva týdny po zahájení vojenské "Operace obnova poselství" ve společném prohlášení zimbabwská armáda a policie. Policie, která během převratu do velké míry vyklidila pole, má nyní začít hlídkovat společně s vojáky a znovu plnit svoji funkci, "jak jí ukládá ústava".

Zároveň se však objevily zprávy o sérii incidentů. "Bezpečnostní složky dostávají informace o rabování a nelegálním zabavování majetku, zejména farem a domů," uvádí prohlášení. Podle bezpečnostních složek je takové počínání trestné, v rozporu se sjednotitelským přístupem nové vlády a jeho pachatelé "se setkají s plným hněvem zákona".

Nový prezident Mnangagwa ještě před nástupem do funkce odrazoval občany od vyřizování účtů z minulosti a vyzval celou zemi, aby se spojila při budování nové demokracie a hlavně při rekonstrukci zničené ekonomiky.

Témata:  Robert Mugabe Zimbabwe

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy