Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson: Rusko se chová agresivně. Vztahy USA a evropských států NATO jsou neotřesitelné

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: greatagain.gov

Washington - Máte plnou podporou Spojených států při ochraně vaší bezpečnosti, zejména před hrozbami z Ruska, ujistil dnes americký ministr zahraničí Rex Tillerson ujistil evropské spojence. Tillerson, který příští týden navštíví několik evropských metropolí, prohlásil, že Spojené státy budou první, kdo by reagoval na případný útok na některého z amerických spojenců v Evropě.

Šéf americké diplomacie to dnes uvedl v projevu ve washingtonském Středisku Woodrowa Wilsona. "Naše bezpečnostní vztahy s Evropou jsou neotřesitelné," konstatoval ministr. Washington podle něj dostojí svým závazkům z pátého článku severoatlantické smlouvy o vzájemné obraně.

Ministrovy výroky mají podle agentury AP rozptýlit šířící se obavy evropských států NATO o pevnost amerického spojenectví. Trump několikrát kritizoval evropské členy aliance, že na obranu neuvolňují dostatečné finanční prostředky, jak jim to závazky vůči NATO ukládají.

Také Tillerson se domnívá, že evropští spojenci musejí přijmout větší díl odpovědnosti za společnou obranu. "Aliance postrádají smysl, pokud jejich členové nejsou schopni nebo ochotni plnit své závazky," řekl ministr zahraničí. Trump je podle Tillersona přesvědčen, že Spojené státy si nemohou dovolit nést samotné náklady na obranu Evropy. Mnoho evropských spojenců ale na nápravě pracuje, dodal.

Rusko se podle Tillersona dál vůči svým sousedům chová agresivně. Výsledky pokusů o zlepšení vztahů z Moskvou jsou podle něj "prchavé". Připomněl při této příležitosti ukrajinskou krizi, jejíž urovnání je podmínkou normalizace americko-ruských vztahů. "Naše transatlantická jednota má ruské vládě ukázat, že toto zjevné porušení mezinárodních norem nestrpíme," dodal.

Témata:  USA Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance) Rex Tillerson

Aktuálně se děje

16. května 2024 10:25

Expert: Ficova ochranka selhala. Kulkám uhýbala, namísto aby premiéra bránila

Bývalý slovenský policejní prezident Štefan Hamran byl jednáním ochranky postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica zaskočen. Uvedl to v rozhovoru pro Dennik N. Pro RTVS uvedl, že na vině je selhání ochranky.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy