Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Generál bosenských Chorvatů u tribunálu v Haagu vypil jed, v nemocnici zemřel

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Haag - Generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak, který dnes během odvolacího procesu u mezinárodního soudu v Haagu (ICTY) požil jed, zemřel v nemocnici. K dramatickému přerušení jednání došlo ve chvíli, kdy senát potvrdil předchozí rozsudky třem odsouzeným. Soud posléze potvrdil rozsudky i zbývající trojici.

Senát trestního tribunálu potvrdil předchozí verdikt pro 72letého generála na 20 let za mřížemi. "Odmítám váš rozsudek, Praljak není zločinec!" vykřikl bývalý generál, vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil.

ICTY měl dnes vynést svůj poslední rozsudek právě v odvolacím procesu s šesti bosenskými Chorvaty, souzenými za zločiny na muslimském obyvatelstvu během války v letech 1992-1995.

Ve zdůvodnění původního rozsudku se uvádělo, že šest bývalých politických a vojenských vůdců bosenských Chorvatů nese odpovědnost za pronásledování, vyhánění a vraždění Muslimů během války v Bosně v letech 1992-1995. Tyto zločiny přitom byly součástí plánu podporovaného tehdejším vedením sousedního Chorvatska. Soud dospěl k závěru, že tehdejší chorvatský prezident Franjo Tudjman, který již zemřel, byl klíčovým účastníkem plánu, jehož cílem bylo vytvořit v Bosně chorvatský ministát s možností později ho případně připojit k Chorvatsku.

Témata:  Mezinárodní trestní tribunál v Haagu válka v Jugoslávii Nizozemí soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy