Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Faux pas? Marconovy vtípky na adresu afrického vůdce vzbudily polemiku

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: Facebook

Paříž - Návštěva francouzského prezidenta v Africe vzbudila i negativní ohlas. Emmanuel Macron dostal během diskuse se studenty otázku týkající se poruch klimatizace na univerzitě. Jeho odpověď prý byla faux pas.

"Mluvíte se mnou jako s koloniální mocností! Já se elektřinou zabývat nebudu, to je práce prezidenta Burkiny Faso," odpověděl. Hlava této africké země Roch Marc Christian Kaboré se poté zvedla a na chvíli opustila sál. "Asi už šel opravit klimatizaci," dodal Macron.

Podle některých kritiků se Macron dopustil diplomatického faux pas. Šéf Elysejského paláce ale ve středu večer debatu označil za směšnou a řekl, že "by bylo podivné, kdyby si člověk nemohl dělat legraci z afrického vůdce" a že obdobně žertuje se všemi státníky.

Některá francouzská média spekulovala, že odchod šéfa státu uprostřed vystoupení druhého státníka nebývá běžný a že se Kaboré patrně urazil. Poradce burkinafaského prezidenta ale poté ujišťoval, že Kaboré si pouze potřebovat odskočit na toaletu.

Témata:  Emmanuel Macron Burkina Faso Armáda Francie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy