Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonský císař Akihito abdikuje 30. dubna, nahradí ho korunní princ Naruhito

Japonský císař Akihito
Japonský císař Akihito
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Japonský císař Akihito by měl odstoupit 30. dubna 2019 a na trůn má 1. května usednout korunní princ Naruhito. Na tomto datu se podle japonské televize shodla zvláštní komise, které předsedá premiér Šinzó Abe. Očekává se, že termín bude oficiálně potvrzen 8. prosince.

Bude to první odstoupení japonského monarchy po téměř 200 letech. "Rozhodli jsme, že k uplatnění (zvláštního zákona umožňujícího panovníkovi odstoupit) by mělo dojít 30. dubna 2019," řekl Abe. Císaři tehdy bude 85 let.

Akihito loni v srpnu vyjádřil obavy, že mu vysoký věk neumožní dostát povinnostem. Monarcha v minulosti podstoupil operaci srdce a léčbu rakoviny prostaty. Jeho televizní rojev vyvolal sympatie a porozumění veřejnosti.

Japonský parlament letos v červnu schválil zákon umožňující císařovu abdikaci. Je na vládě, aby vypracovala podrobnosti včetně harmonogramu.

Akihito, první japonský císař, jenž si nenárokoval božský původ, na trůn nastoupil v roce 1989. Je to 125. panovník dynastie, která v zemi vycházejícího slunce vládne přes 2600 let.

Témata:  Akihito Japonsko Šinzó Abe

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy