Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský premiér Medveděv žádá trest pro viníky havárie družice Meteor

Dmitrij Medveděv
Dmitrij Medveděv
Foto: kremlin.ru

Moskva - Neúspěšný start družice Meteor-M z nového ruského kosmodromu Vostočnyj rozezlil Kreml. Premiér Dmitrij Medveděv žádá trest pro viníky. Příčinou neúspěchu se podle předběžných zjištění mohla stát lidská chyba při programování letu.

Medveděv dnes o situaci diskutoval se svými náměstky, mezi nimiž byl i vicepremiér Dmitrij Rogozin odpovědný za ruský zbrojní a kosmický program.

"Doufám, že si uvědomujete vážnost situace," řekl předseda ruské vlády Rogozinovi. "Je třeba předložit návrh na nápravu a samozřejmě zjistit, kdo za to odpovídá," konstatoval Medveděv.

Družice, která se již oddělila od nosné rakety Sojuz, prý dostala první impuls k zažehnutí vlastního raketového pohonu v nesprávné orientaci, a proto se zřítila do oceánu. Nepodařená mise byla další ranou pro ruský kosmický průmysl, který se jen obtížně zotavuje z řady dřívějších nezdarů. "Nelze to strpět! Žádné pojistné plnění nenahradí ztrátu, kterou jsme v tomto případě utrpěli,"zuřil Medveděv.

Důrazné kritice premiér podrobil nejmenované ruské činitele, kteří po startu z Vostočného okamžitě ohlásili úspěch mise. Podle dřívějších zpráv pochvala zazněla z úst Rogozina, agentura Roskosmos přiznala neúspěch až tři hodiny po havárii. "Šéfové bystře ohlásili, že start se povedl a všechno je v pořádku. To je naprosto nepřípustné," řekl Medveděv.

Témata:  Dmitrij Medveděv Rusko Vostočnyj

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy