Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady zatkly 13 Bosňáků, jsou podezřelí z válečných zločinů vůči Srbům

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Sarajevo - V Bosně dnes bylo zadrženo 13 Bosňáků, dříve označovaných jako Muslimové.Jsou podezřelí z toho, že se během občanské války dopustili válečných zločinů na Srbech žijících v okolí města Konjić.

Zatčení provedly tamní úřady a policie. "Jde o někdejší velitele bosenské armády, domobrany a ministerstva vnitra. Jsou podezřelí z válečných zločinů na několika desítkách Srbů," uvedly úřad. Podezřelí byli zatčeni v Konjiči i Sarajevu.

Podle prokuratury byly zločiny spáchány na jaře a v létě 1992, kdy "prakticky všichni srbští obyvatelé byli donuceni odejít" z regionu. Třináctka obviněných je podezřelá z "vražd, mučení, znásilňování, pronásledování a vyhánění".

V půli listopadu byl podle agentury AFP odsouzen na devět let do vězení Edhem Žilič, bývalý velitel tábora, ve kterém byli v Konjiči věznění Srbové.

Občanskou válku v Bosně a Hercegovině, kdy proti sobě jistý čas bojovaly všechny tři strany navzájem, podle posledních odhadů nepřežilo na 100.000 lidí. Boje ukončila v prosinci 1995 daytonská mírová dohoda. Země se poté vnitřně rozdělila na dva silně autonomní správní celky, Federaci Bosny a Hercegoviny a Republiku srbskou.

Témata:  Bosna a Hercegovina válečné zločiny

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy