Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně se budou dražit dopisy odhalující osamělost Grety Garbo

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - 12. prosince se budou v londýnské aukční síni Sotheby's dražit dopisy švédské herečky Grety Garbo. Herečka je napsala ve 30. a 40. letech a podle BBC ukazují, že byla osamocenou ženou.

Hodnota dopisů, které uchovali přátelé herečky, se odhaduje na 15.000 až 20.000 liber (přibližně 436.000 až 582.000 korun).

V sérii 36 dopisů adresovaných blízké přítelkyni ve Švédsku Garbo mezi lety 1940 a 1945 psala o své depresi a o tom, jak ráda by vyměnila život v Beverly Hills za švédský venkov. "Posledních několik dní tady bylo šedivých a já jsem hodně myslela na Tistad," napsala ve vzpomínkách na zámek, který navštěvovala v létě.

Herečka rovněž líčila, že je "téměř vždy sama", a přiznala, že často mluví sama se sebou. "Jezdím na pláž a chodím na procházky a to je vždycky nádherné. Ale to je vše," poznamenala v dopise švédské hraběnce Martě Wachtmeisterové z roku 1939.

Garbo si velmi střežila soukromí. Odmítala poskytovat rozhovory, autogramy a neodpovídala na dopisy fanoušků. Po odchodu do filmového důchodu, tedy v době, kdy jí nebylo ani 40 let, se přestěhovala do New Yorku a žila do své smrti v 84 letech sama v bytě na Manhattanu, aniž by se kdy provdala nebo měla děti.

Témata:  aukce Švédsko Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 18:37

Ukrajinci dosáhli zlepšení situace v Charkovské oblasti, tvrdí prezident i armáda

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že obráncům se podařilo částečně stabilizovat situaci v pohraniční části Charkovské oblasti na východě Ukrajiny. Ukrajinská armáda dnes sdělila, že na některých místech zastavila ruský postup. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy