Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Neúspěch jednání Mayové v Bruselu má podle médií na svědomí DUP

Theresa Mayová autor: DFID
Theresa Mayová autor: DFID
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Neúspěch jednání o uzavření dohody, která by Británii posunula do další fáze jednání o brexitu, má podle médií na svědomí Demokratická unionistická strana (DUP). Ta nesouhlasí se statusem Severního Irska.

Pondělní jednání premiérky Theresy Mayové s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem nepřineslo průlom. Podle britských médií severoirská Demokratická unionistická strana, která podporuje menšinovou vládu premiérky Mayové, dala najevo, že s vyjednanou podobou dohody o statusu Severního Irska nesouhlasí.

Předsedkyně DUP Arlene Fosterová v minulých dnech několikrát upozornila, že její strana nepodpoří žádnou dohodu, která by zaváděla v Severním Irsku zvláštní pravidla a komplikovala obchodní výměnu se zbytkem Spojeného království.

Podle britských médií dojednaný kompromis předpokládal, že by v Severním Irsku i po brexitu platila do značné míry unijní pravidla. Severní Irsko by de facto zůstalo členem celní unie a společného trhu. Hraniční režim mezi Irskou republikou, členem EU, a Severním Irskem by tak mohl zůstat i po brexitu stejně volný, jako je nyní. "Hospodářská a ústavní celistvost Spojeného království nesmí být předmětem jakýchkoli kompromisů," uvedla Fosterová.

Pokud by Severního Irsko mělo výjimečné postavení, které by mu umožňovalo zůstat de facto členem celní unie a jednotného evropského trhu, chtělo by takový status i Skotsko, Wales či Londýn, oznámili skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, její velšský kolega Carwyn Jones a londýnský starosta Sadiq Khan.

Kromě režimu na irské hranici musí Británie dosáhnout v první fázi jednání s evropskou sedmadvacítkou dohody také v problematice finančního vyrovnání a práv občanů EU v Británii a Britů v unii po brexitu. Irská vláda pohrozila, že bez garance propustnosti hranic mezi Irskou republikou a Severním Irskem může zahájení rozhovorů o budoucích vztazích Londýna s Bruselem zablokovat.

Témata:  Brexit Severní Irsko EU Theresa Mayová

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.