Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rajoy připustil změnu ústavy ve prospěch posílení katalánské autonomie, pro jsou i další lídři

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělský premiér Mariano Rajoy dnes připustil, že by změny ústavy podpořil, pokud neohrozí jednotu země. Pro úpravy textu, který je podle mnohých zastaralý, se vyslovili i politici dalších stran.

Debaty o možné reformě ústavy ve prospěch posílení katalánské autonomie dnes dominují oslavám španělského Dne ústavy připomínajícího 39. výročí jejího schválení v referendu.

"Jsem ochoten učinit reformu, ale jsou tu dvě nebo tři věci, které bych rád ujasnil. Nebudu v žádném případě akceptovat rozbití národní svrchovanosti, o budoucnosti Španělska mají podle mě rozhodnout všichni Španělé, a ne jen jejich část," prohlásil podle listu El País Rajoy.

Změnám ve prospěch decentralizace jsou nakloněny jak levicoví socialisté či Podemos, tak liberální Ciudadanos. Jejich šéf Albert Rivera dnes v parlamentu prohlásil, že ústava vyžaduje "seriózní a důkladnou" reformu, která by podle něho zaručovala rovnost práv všech obyvatel Španělska.

Debata o ústavních změnách probíhá dva týdny před předčasnými volbami do katalánského regionálního parlamentu, které mají podle představ Madridu vyřešit současnou krizi, během níž centrální vláda sesadila katalánské vedení kvůli protiústavní snaze o vyhlášení nezávislosti. Katalánští zastánci jednoty Španělska se domnívají, že příslib ústavních změn by jim mohl ve volbách pomoci získat na svou stranu část umírněných voličů a změnit poměry v parlamentu, kde v předloňských volbách získali těsnou většinu stoupenci nezávislosti.

Témata:  Mariano Rajoy Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy