Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za situaci uprchlíků můžou Evropani, udeřila organizace

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Tripolis – Amnesty International se výrazně pustila do kritiky Evropské unie, když blok označila za spoluviníky hrůzné situace, ve které se ocitají uprchlíci v Libyi. Politici svým jednáním měli vytvořit prostředí nahrávající do karet zločincům a pak nad situací zavřeli oči, tvrdí organizace. V některých případech označila Evropany za komplice v obchodu s lidmi, když evropské peníze jdou přímo na asistenci libyjské pobřežní stráže.

„Evropské vlády se vědomě podílí na mučení a zneužívání desítek tisíc uprchlíků a migrantů uvězněných v libyjských táborech v nelidských podmínkách,“ prohlásila Amnesty International. Podle organizace se Evropská unie má aktivně podílet na podpoře sofistikovaného systému vykořisťující lidi, když svými penězi uplácí pobřežní stráž, pašeráky a místní autority, aby zabránili uprchlíkům v cestě do Evropy.

„Tisíce lidí jsou v nemilosti místních pašeráků, stráže a úředníků, kteří pracují společně za cílem co největšího finančního zisku,“ řekl John Dalhuisen, ředitel Amnesty pro Evropu. Sám však dodává, že vlády o některých zrůdností zatím neví, ale i nevědomostí je člověk vinen, a právě to z nich dělá komplice v obchodu s lidmi. Zároveň vyzval Dalhuisen vlády k tomu, aby přehodnotily svůj postoj a vytvořily legální cestu pro stovky tisíc uprchlíků.

„Evropa musí trvat na tom, aby Libye přestala zavírat uprchlíky a migranty. Aby z vězení okamžitě propustila všechny zadržené cizí národnosti,“ komentoval Dalhuisen. Podle něj podporou libyjských autorit v zadržení uprchlíků ukázala Evropa svou tvář a priority, kde zavření středozemní cesty je mnohem důležitější, než dobře stovky tisíc postižených.

Amnesty International dále uvedla, že pobřežní stráž vycvičená v Evropě a za evropské peníze se přímo podílí na obchodu s lidmi a spolupracuje s pašeráky. „Vytvořili tak síť, kde jsou uprchlíci a migranti každodenně vystavení násilí a hrozbám,“ uvádí organizace ve zprávě, kde uvedla stovky výpovědí očitých svědků.

Dotazovaní uprchlíci uvedli, že oficiální i neoficiální orgány spolu spolupracují a přehazují si chycené migranty na moři. Úředníci údajně vědí o obchodu s lidmi, ale nic nepodniknou, protože z toho mají sami profitovat. Chycení uprchlíci na moři jsou pak automaticky vrácení na libyjské pobřeží, kde je zavřou do detenčních ústavů. Úroveň těchto zařízení je přitom leckdy ještě horší než v uprchlických táborech.

Témata:  uprchlíci AI (Amnesty International) Libye

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy