Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Proces s teroristou Abdeslamem byl odročen na příští rok

Salah Abdeslam (terorista)
Salah Abdeslam (terorista)
Foto: lexpress.fr

Brusel - Soud s teroristou Salahem Abdeslamem začne v Belgii až 5. února 2018. Francouz marockého původu je obžalován ze střelby na policisty během zásahu v Bruselu v loňském roce. Původně mělo líčení začít už dnes.

Salah Abdeslam (28) se podílel na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015, při kterých zahynulo 130 lidí.

Belgičtí policisté ho vystopoli v jednom z domů v bruselské části Forest. Při razii 15. března 2016 několik z nich Abdeslam a další islamista Sofiane Ayari postřelili. Oběma se pak podařilo uniknout. Třetí radikál Mohamed Belkaid, který se s nimi skrýval, při incidentu zahynul.

Abdeslama se podařilo o pár dní později zadržet v bruselské čtvrti Molenbeek. Čtyři dny po jeho zatčení zaútočili teroristé na letišti a v metru v Bruselu. Atentát si vyžádal 32 mrtvých.

U soudu se mají Abdeslam s Ayarim zodpovídat z několikanásobného pokusu o vraždu policistů a nedovoleného ozbrojování, obojí "v souvislosti s terorismem". Abdeslam je nyní ve Francii, kam ho Belgie vydala kvůli teroristickým útokům v Paříži.

Odklad začátku procesu si vyžádal nový Abdeslamův obhájce Sven Mary, aby se seznámil se spisem. Mary už Abdeslama zastupoval, loni v říjnu ale od jeho obhajoby upustil, neboť Francouz odmítal komunikovat. Abdeslam se hodlal nadále obhajovat sám, rodina ho ale přesvědčila, aby se nechal zastupovat právníkem.

Témata:  Salah Abdeslam Belgie teroristické útoky v Paříži

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.